Paul Leu
CIPRIAN PORUMBESCU, PROFESOR DE MUZICĂ LA BRAȘOV
Ajuns la Brașov, Ciprian Porumbescu solicită postul de profesor de muzică la Gimnaziul greco-ortodox român din localitate.
Prin contract, “Eforia Școlară angajază pe d-nul Ciprian G. Porumbescu ca profesor secundar de cântare la Gimnaziu, la Școala Comercială reală, precum și în clasa a II-a și a I-a de fete, cu un salariu anual de 500 de florini”[1] pentru a preda ”muzica vocală în acele școale cu 12 ore pe săptămână după planul dat de Direcțiunea școalelor noastre medii”[2].
Catedra profesorului Ciprian Porumbescu, din anul școlar 1881-1882, era alcătuită, după cum rezltă din Anuarul gimnaziului brașovean, din 10 ore rezervate predării noțiunilor teoretice de muzică vocală băieților din clasele I-IV gimnaziale (4 ore), I-IV reale (4 ore), fetelor din clasele a IV-a și a V-a (2 ore) și 2 ore erau atribuite organizării corului elevilor din clasale V-VIII de gimnaziu și clasele I-III de la Școala Comercială.
Gimnaziul românesc gr. ort. din Braşov
Experiența pedagogică și didactico-metodică obținută în calitate de învățător de cânt la școlile elementare din Stupca și Ilișești, de dirijor, compozitor și animator al corului seminariștilor cernăuțeni, de inițiator al ansamblului artistic studențesc de la Arboroasa, Junimeași România jună, precum și cea receptată de la profesorii săi, în timpul studiilor vieneze, s-a concretizat într-un manual de metodică a predării muzicii în școală, pe care l-a intitulat Elementele musicei vocale pentru școalele poporale și normale, și-l avea gata redactat și pregătit a fi tipărit în anul 1881, înainte de a părăsi Viena.
Manual de muzică prin care Ciprian Porumbescu oferă informații utile în legătură cu concepția didactică, cu principiile pedagogice ale autorului, cu metodele, procedeele, cu materialul demonstrativ, cu exercițiile aplicative folosite de “profesorul de cântări”[3] Ciprian Porumbescu, precum și cu conținutul și volumul materiei predată în anul școlar 1981-1982 la Brașov.
Elementele musicei vocale pentru școalele poporale și normale
Stăpânind pe deplin conținutul științific, căile de transmitere, a noțiunilor elementare, teoretice și practice ale muzicii vocale la nivelul înțelegerii școlarilor, tânărul profesor a început predarea muzicii după următorul plan de lecție introductivă:
Stabilirea obiectivelor predării
“Scopul exercițiilor de cântare, preciza Porumbescu în Metodica predării muzicii în școală, este de a cultiva și perfecționa vocea și auzul muzical, de a delătura însușirile lor cele rele și de a înmulți pe cele bune”.
În vederea realizării obiectivelor instructiv-educative propuse, profesorul își începea activitatea formativă cu elevii prin intermediul vocalizelor și continua cu interpretarea melodiilor laice și religioase anume alese.
Predarea cunoștințelor noi
„Precum vorbirea constă din cuvinte, iar acestea din silabe și sunete, așa și muzica, care se produce prin instrumente sau voce omenească, constă din arii, melodii și acestea iarăși din sunete care sunete se numesc în muzică tonuri.
-Prin ce ne răspicăm vorbirea? Întreabă profesorul.
-Prin cuvinte care constau din sunete și silabe! Răspunde un elev.
-Prin ce ne răspicăm noi în muzică?
- Prin melodii și arii care constau din tonuri!
- Ce sunt tonurile?
- Tonurile sunt sunetele produse prin muzică!
- Ce este aia, dară, muzica?
- Muzica este arta care-și exprimă vorbirea prin tonuri!
- În ce mod se produc tonurile?
- Tonurile se produc sau prin instrumente muzicale, precum de exemplu, vioara,(violin) trompeta, fluerul și altele, sau prin voce omenească.
- Cum se numește muzica produsă prin instrumente? Întreabă profesorul.
- Muzica produsă prin instrumente se numește muzică instrumentală! Răspunde elevul.
- Dar muzica produsă prin voce omenească, cum se numește?
- Aceasta se numește muzică vocală!
- Noi ne vom ocupa de aceasta din urmă, precizează profesorul și scrie pe tablă:
- I. Muzica vocală
- II. Note. Liniile de note.
Spre a arăta cuvintele și sunetele din vorbe prin semne vizuale întrebuințăm scrierea și scriem acele sunete cu litere, adică: A, B, C…și altele, continuă profesorul.
Asemenea e și cu muzica. Și aici putem exprima tonuri , adică sunetele muzicale, prin semne vizibile, semne care se numesc note și care au formă de puncte sau de elipse.
Precum fiecare sunet are litera sa, așa are și fiecare ton nota sa. Precum se scriu literele, parte pe linii și parte printre linii, așa este și scriera notelor și se întrebuințează la scrierea acestora cinci linii.
Liniile de note au această formă: (se scrie pe tablă)
Pre linii și printre liniile acestea se fac semnele notelor. Locul cuprins între două linii se numește spațiu. Atât liniile cât și spațiile se notează de jos în sus.
Fixarea cunoștințelor predate
- Ce sunt literele?
- Literele sunt semne vizuale pentru sunetele vorbirii!
- Ce sunt notele muzicale?
- Notele muzicale sunt semne vizuale pentru sunetele muzicii!
- Ce formă au notele?
- Notele au formă de punct sau elipsă!
- Unde se scriu notele?
- Notele se scriu, parte pre linii și parte între linii!
- Câte linii ne trebuie la scrierea notelor?
- Cinci!
- Cum se numește locul desenat între două linii?
- Locul desenat între două linii se numește spațiu!
- Câte spații sunt?
- Sunt patru spații!
- Cum se numără liniile și spațiile?
- Liniile și spațiile se numără (arătându-se pe tablă): linia întâia, spațiul întâi; Linia a doua spațiul al doilea; linia a treia spațiul al treile și așa mai departe… ”[4].
Consolidarea cunoștințelor
După ce școlarii terminau de asimilat un capitol cu noțiuni teoretice, profesorul Ciprian Porumbescu trecea la consolidarea și aprofundarea cunoștințelor asimilate la lecțiile precedente prin intermediul unor aplicații practice.
Cântecul gintei latine a lui Vasile Alecsandri pus pe muzica lui Ciprian Porumbescu se situa, încă din anul școlar 1881-1882, la loc de frunte, alături de: Limba românească, Imnul școalei. Cântec de primăvară, Rândunica, Dor de călătorie și altele.
Melodia Limba românească inclusă în exercițiile aplicative obligatorii ale ineditei metodici redactată de Porumbescu, a continuat să fie folosită ca mijloc eficient de educare patriotică a numeroase generații de elevi, până la mijlocul secolului al XX-lea, când a fost înlăturată de dictatura comunistă instaurată de trupele sovietice.
La maialuri, alături de Cântec de primăvară, izbucnea din piepturile tinerilor și mult îndrăgita melodie:
Limba românească
I
Mult e dulce și frumoasă limba ce-o vorbim
Altă limbă armonioasă ca ea nu găsim
Saltă inima-n plăcere când o ascultăm
Românașul o iubește ca sufletul său
Și pe buze-aduce miere când o cuvântăm
Vorbiți, scrieți românește, pentru Dumnezeu!
II
Glumele sunt mai bogate
Au tonul mai firesc
Românește cuvântate
Așa să trăiesc!
Pentru-o glumă românească
Sufletul mi-aș da,
Iar pe una chinezească, zău, nici o para!
Ce-i strein nu se lipește
Pentru Dumnezeu!
III
De ce limba strămoșească
Oare s-o uităm?
Am voi ca să roșească
Țărâna ce călcăm?
Limbă, Țară, vorbe sfinte
La străbuni erau
Ei ar plânge în morminte
Când ne-ar asculta!
A lor geniu ne șoptește
Din mormânt mereu
-Vorbiți, scriți în românește
Pentru Dumnezeu”[5].
Cântecul gintei latine
Text muzical de Ciprian Porumbescu
Latina gintă e regină
Între-ale lumii ginte mari;
Ea poartă-n frunte-o stea divină
Lucind prin timpii seculari.
Menirea ei tot înainte
Măreț îndreaptă pașii săi.
Ea merge-n capul altor ginte
Vărsând lumină-n urma ei.
Latina gintă e vergină,
Cu farmec dulce, răpitor;
Străinu-n cale-i se înclină
Și pe genunchi cade cu dor.
Frumoasă, vie, zâmbitoare,
Sub cer senin, în aer cald,
Ea se mirează-n splendid soare,
Se scaldă-n mare de smarald.
Latina gintă are parte
De-ale pământului comori
Și mult voios ea le împarte
Cu celelalte-a ei surori.
Dar e teribilă-n mânie
Când brațul ei liberator
Lovește-n cruda tiranie
Și luptă pentru-al său onor.
În ziua cea de judecată,
Când față-n cer cu Domnul sfânt
Latina gintă-a fi-ntrebată
Ce a făcut pe-acest pământ?
Ea va răspunde sus și tare:
,,O! Doamne,-n lume cât am stat,
În ochii săi plini de-admirare
Pe tine te-am reprezentat!
Înainte de ași începe repetițiile cu ansamblul coral vocal, constituit din elevi de la școlile medii din Brașov, profesorul Ciprian Porumbescu îi învăța cum trebuie să se comporte în fața publicului.
“Ținuta cea mai potrivită a corpului, la cântare, este cea statornică și anume în poziția aceasta: capul ridicat, pieptul înainte, picioarele puțin depărtate deolaltă, mâinile ușor alăturate de corp, respirația va fi liberă, pieptul se va mișca ușor și regulat, gâtul nu va deveni nici întins, nici apăsat, cântarea va fi fluidă, ușoară și neostoitoare, preciza profesorul.
Dacă însă se cântă așezat, atunci corpul să nu se razime cu spatele nici să se plece înainte, ci să șadă drept, cu pieptul înainte, capul ridicat și mâinile să le ție pe genunchi sau răzimate pe bancă.
Gura trebuie deschisă moderat, cât de lărgimea unui deget, nici, adică, prea tare nici prea puțin.
Toată fața trebuie să fie plăcută, adică, nu cum să zice, fața schimonosită, dea să pară ceva zâmbie și fruntea neîncrețită.
O mare influență asupra cântării o are respirația. Aceasta trebuie să fie lină, fără zgomot și regulată. De aceea copiii trebuie să se exerseze în respirație astfel ca să tragă mult aer în sine și după aceea să-l sloboadă încet.
Exercițiile acestea trebuiesc făcute de mai multe ori pe zi, nu prea des căci atunci devine stricător sănătății”[6].
Având o fire sociabilă și fiind un fin pshiolog și pedagog înăscut, profesorul Porumbescu găsea ușor căile de access pre inima și mintea discipolilor săi, cum puțini o pot face în învățământul românesc.
El purcedea la transmiterea noilor cunoștințe folosindu-se de fondul aperceptiv format la alte discipline de învățământ.
Pornind de la cunoscut la necunoscut de la simplu la complex, de la concret la abstract, de la intuitive la deductive, de la particular la general, trece la consolidarea celor învățate prin aplicarea definițiilor în practică. Profesorul bucovinean reușește să se facă înțeles, să fixeze, să consolideze temeinic cele predate și să determine preocupări etice și estetice.
Calitățile didactice, tactul pedagogic, dăruirea entuziastă și omenia de care a dat dovadă profesorul Ciprian Porumbescu în scurta sa ședere la Brașov, l-a făcut cunoscut, iubit și prețuit nu numai de elevii și colegii săi, ci și de cetățenii urbiei de la poalele Tâmpei.
Mulți dintre părinții cu dare de mână l-au asaltat să le mediteze odraslele cu înclinații musicale, iar sprijinitorii corului din Șchei au hotărât să-i folosească talentul la reorganizarea ansamblului vocal al Bisericii Sf. Nicolae.
Biserica Sf. Nicolae din Șchei
Paul LEU
Kenmore, Washington, USA
[1] Axente Baciu, FamiliaPorumbescu și Brașovul, în Țara Bârsei, anul V, nr.5, septembrie-octombrie 1933, Brașov, p. 409.
[2] Axente Baciu, FamiliaPorumbescu și Brașovul, în Țara Bârsei, anul V, nr.5, septembrie-octombrie 1933, Brașov, p. 409.
[3] A XVIII programă a Gimnaziului mare, public, român de religie ortodoxă-răsăriteană, Brașov, pe anul 1881-1882, p. 62.bidem.
[4] Ciprian Golembiovski-Porumbescu, Elementele musicei vocale pentru școalele poporale și normale. După o metodă catihetică cu un apendice de Exerciții, cântări lumești, și imnuri bisericești (fără an),manuscris inedit în limba română, Colecția Muzeului Suceava, inv. Nr. 3026, Anexa, inv. Nr. 3025, p.46-47.
[5] Ibidem, Anexă, inv. Nr. 3023, p.9.
[6] Ciprian Golembiovski-Porumbescu, Elementele musicei vocale pentru școalele poporale și normale. După o metodă catihetică cu un apendice de Exerciții, cântări lumești, și imnuri bisericești (fără an),manuscris inedit în limba română, Colecția Muzeului Suceava, inv. Nr. 3026, Anexa, inv. Nr. 3025, p. 9.46-47..
Tagged: Ciprian Porumbescu, Paul Leu
